donderdag 27 november 2014

Spaghetti and meatballs


Spaghetti and meatballs, een lekkere pasta die ik graag maak. Normaal met gehakt en kruiden maar bij geen gehakt en hamburgers in de aanbieding, dacht ik: laat ik het is met hamburgervlees proberen. Nou dat was best een goede keuze. In het recept hieronder, staat een pak van  vier hamburger. Dat lijkt veel, maar hamburgers krimpen vaak best wel(deze dus ook), vandaar vier stuks.

Benodigdheden(voor 2 personen)

 150 gr. spaghetti
4 stuks hamburgers
1 blik tomatenblokjes
1 kleine ui
1 blikje tomatenpuree(70gr)
200ml bouillon van een blokje()
geraspte kaas(parmezaan)
olijfolie
zout en peper
(optioneel: gehakte peterselie)

Bereidingswijze

Zet een pan water op voor de spaghetti  en snijd vervolgens de ui fijn. Maak van de hamburgers kleine balletjes(gewoon met je handen stukken eraf halen en daar een balletje van maken).

Verhit olie in een braad of hapjespan en bak hier de balletjes snel rondom bruin. Voeg de fijngesneden ui toe en fruit deze aan.
Doe de tomatenpuree erbij en roer goed zodat deze mengt met de ui en zo ook meefruit. Door tomatenpuree even mee te fruiten, gaat de zure smaak eraf.

Giet de tomatenblokjes en de bouillon in de pan. Roer alles goed door en zog dat de balletjes onderstaan. Laat dit onder af en toe roeren, ongeveer 18 minuten koken.

Kook ondertussen de spaghetti gaar en giet deze af.

Voeg de spaghetti toe aan de balletjes met saus, gebruik je peterselie? Voeg deze dan nu toe aan de saus. Verdeel vervolgens over 2 borden en bestrooi met kaas.

Eet Smakelijk.





woensdag 26 november 2014

Uit de oven: witlof met ham en kaas



Witlof is heerlijk mee te combineren. Een prima groente om te koken, te verwerken in een salade, te bakken en lekker uit de oven. Witlof in de oven kan  verwerkt worden door simpelweg de witlof in een plakje ham en kaas te rollen. Wat ik hier niet lekker aan vind, is dat de kaas soms uitdroogt en de witlof bitter kan worden. Om de witlof  lekker uit de oven te krijgen, hier mijn recept:

Benodigdheden voor 5-6 stronkjes witlof(voor 2 personen)

5 of 6 stronkjes witlof
6 grote plakken ham(achterham)
zakje kaas(ik gebruikte oude kaas)(200gr.)
2 eetlepels bloem
50gr boter
300ml melk
zout
peper
nootmuskaat
1 theelepel grove mosterd

Bereiding

Verwarm de oven voor, op 200 graden celcius.

Haal de  kontjes en buitenste bladeren van de witlofstronkjes. Voor de kontjes hoeft dit niet dikker te zijn dan een dun plakje. Als het bruin maar weg is.  Kook de witlofstronkjes voor in kokend water.

Kook de witlof ongeveer 10 minuten, laat vervolgens uitlekken en afkoelen in een vergiet. Knijp vervolgens het overtollige vocht eruit en leg te drogen op keukenpapier of een theedoek.

Voor de saus, smelt 50gr boter in een kookpan en voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Roer met een garde tot dat alle bloem door de boter is opgenomen. Laat dit even gaar worden,. zorg welk dat het niet bruin wordt. Dat maakt de saus bitter. Het ontstane product heet een roux.

Giet de melk in 1 keer bij en roer tot een gladde saus, die even een paar minuutjes moet doorkoken. Roer goed met de garde, anders kan het aan de bodem vast gaan plakken.

Voeg vervolgens driekwart van de kaas  toe. Breng op smaak met mosterd, nootmuskaat, zout en peper.

De saus is misschien vrij dik maar dat is juist de bedoeling. Uit de witlof komt tijdens het bakproces in de oven, vaak nog best wat vocht vrij en kan de saus dus wat  dunner maken.

Vet een ovenschaal in met wat boter. Rol elk stronkje witlof in een plak ham en leg vervolgens in de ovenschaal. Houd wat ruimte  tussen de stronkjes.

Giet de saus over de witlof en bestrooi met de resterende kaas.

Zet de witlof in de oven  voor ongeveer 20 minuten. Of totdat de kaas gesmolten  en goudbruin is.

Wat hier lekker bij is: aardappelpuree of gewoon een gekookte aardappel. Vlees kan je er ook nog bij doen als je dat wilt.

Eet smakelijk.

dinsdag 18 november 2014

Beefreepjes in zwarte bonensaus

Een lekker simpel oosters gerecht wat te maken is met slecht 6 ingrediƫnten en met een klein kwartiertje op tafel staat.


Dit heb je nodig voor 1 persoon

1 diepvriesbiefstuk
200 gram oosterse roerbakgroente uit de vriezer
1 blok noodles
1 zakje zwarte bonensaus
1 ei
scheutje sojasaus
Zonnebloemolie of rijstolie

De bereiding

Ontdooi de biefstuk  door deze met verpakking en al in een bakje koud water te leggen. Als de biefstuk redelijk is ontdooit, snijd deze dan in repen.

Weeg de groente af en kluts het ei met een scheutje sojasaus. Zet ondertussen een pan met water op voor de noodles.

Ver hit een koekenpan met olie. Bak de biefstukrepen op hoog vuur en schroei dicht. Voeg de groente toe en bak deze even mee. Voeg het zakje zwarte bonensaus toe en roer het geheel goed door. Laat even 5 minuten koken.

Kook in de tussentijd de noodles.

De laatste stap is het bakken van de omelet. Verhit een koekenpan met olie en bak hierin de omelet. Als deze klaar is rol de omelet dan op en snijd er rolletjes van.

Voeg de noodles toe aan de biefstuk met groenten en zwarte bonensaus. Roer het geheel door.

Serveer op een bord met de omeletrolletjes erbij.

Eet smakelijk.


 

dinsdag 11 november 2014

Sinter Sinter maarten, dus even makkelijk

Wonende in een kinderrijke buurt, is het met sint maarten druk aan de voordeur. Daarom niet zo veel tijd om iets uitgebreids op tafel, of in mijn geval, het dienblad te toveren. Tussen het naar de deur lopen, liedjes aanhoren en spekjes uitdelen at ik vandaag: Boeren gehaktschnitzel, bietjes, en gekookte aardappels met jus.






maandag 10 november 2014

Smoky Pasta

Lekkere pasta met een rokerig smaakje door toevoeging van gerookte paprikapoeder. Alweer een recept met braadworst. Aangezien deze in de aanbieding zijn en veelzijdig bruikbaar zijn, maakte ik deze heerlijke pasta ermee.



Het recept is voor 2 personen maar kan ook voor 3 als je er iets van een salade bij serveert.

Ingredienten

1 pak braadworsten(4 stuks)
175-200 gram rigatoni pasta
scheut rode wijn
1 theelepel venkelzaadpoeder
1 teen knoflook in plakjes
2 theelepels gerookte paprikapoeder
half bosje peterselie
olijfolie
1 blik (400gr) tomatenblokjes

Bereiding

Snijd het teentje knoflook in dunne plakjes.
Ontvel de braadworsten. Dit is het makkelijkst door in de lengte,met een scherp mes, het vel open te snijden en het worstvlees vervolgens te ontdoen van het vel.
Snijd het vlees in kleine stukjes.

Verwarm de olijfolie in een  braad of hapjes pan. Voeg de worststukjes toe en bak deze bruin. Voeg de knoflook toe en bak ook deze even mee. Voeg het venkelzaadpoeder en de gerookte paprikapoeder toe en roer door.

Doe de rode wijn en vervolgens de tomatenblokjes  in de pan erbij. Roer door en laat 20 minuten zachtjes sudderen met de deksel op de pan. Roer af en toe door

Bereid in de tussentijd de pasta zoals aangegeven op de verpakking en snijd de peterselie fijn.

Als de saus bijna klaar is, voeg dan de peterselie en afgegoten gare pasta toe.

Eet smakelijk.

 


zondag 9 november 2014

Met een duits tintje

Omdat de muur  vandaag 25 jaar geleden gevallen is, een duitse maaltijd  om  in de sfeer van deze dag te blijven.

Bratkartoffelen, grune bohnen mit speck und bratwurst




Voor de bratkartoffeln heb je nodig:

aardappels
kerriepoeder
zout en peper
een fijngesneden uitje
boter

snijd de aardappels in blokjes doe ze in een pan en breng aan de kook. Kook de aardappels ongeveer 5 minuten. Giet af en laat even uitlekken.

Laat boter smelten in een koekenpan en bak hier in de aardappels met het uitje en de kruiden  in ene kwartiertje gaar.

Voor de sperzieboontjes heb je nodig:

sperziebonen
spek
snuf bonenkruid
olie  en wat boter

Kook de sperziebonjen 5 minuten voor. Snijd het spek fijn en bak deze in een kookpan met wat boter en olie. Voeg de sperziebonen en het bonenkruid toe. Laat  een kwartiertje met gesloten deksel(wel af en toe roeren) gaar worden.

Dit kan dus  te gelijk met  de aardappels gemaakt worden.

De worst moest ook een kwartier. Alles kon dus gelijk op het  vuur en klaar zijn.

Eet smakelijk


woensdag 5 november 2014

Lekker Hollands met gehaktballen

Vandaag maar eens lekker hollands gegeten. Rode kool, gekookte krieltjes en zelfgemaakte gehaktbal met jus.




Voor de gehaktballen zoals als ik de mijne maak, heb je het volgende nodig om 5 gehaktballen te maken

Ingredienten

500 gr. rundergehakt
1 ei
scheutje melk
100 gr. paneermeel
mespunt zout
mespunt peper
mespunt nootmuskaat
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
snufje korianderpoeder
(optineel: piment, kruidnagelpoeder, mosterdpoeder en laurierbladpoeder)
400ml runderbouillon(van gekookt water met een blokje)
roomboter

n.b.: de hoeveelheden qua kruiden zijn een indicatie. Ik doe altijd maar wat. Let wel op dat sommige kruiden vrij sterk zijn, zoals de piment en kruidnagelpoeder. Wees hier zuinig mee in gebruik.

Bereiding

Meng  het gehakt met de kruiden het ei en het paneermeel. Het paneermeel  zorgt ervoor dat het gehakt niet te klef wordt en uit elkaar kan vallen tijdens het bakken. Kneed het gehakt goed, tot een massa. Maak 5 gelijke delen en rol hier ballen van.

Kook ondertussen in de waterkoker  400 ml water. Maak hier met een runderbouillonblokje, bouillon van. Dit is voor de jus.

Smelt in een braadpan een flink stuk roomboter, laat het niet te bruin worden en leg de ballen in de pan. Bak aan alle zijden bruin. Voeg een kwart van de bouillon toe. Doe dit beetje bij beetje, dan spat het niet. Doe een deksel op de pan en gaar de gehaktballen in  20 minuten. Keer de ballen wel af en toe om en voeg  steeds weer wat bouillon toe als deze begint in te koken.

Proef of er nog wat peper of zout bij de jus moet als de gehaktballen klaar zijn. Ik at mijn gehaktbal met aardappeltjes en rode kool.

Eet smakelijk.



dinsdag 21 oktober 2014

Lekker warm voor een koude herfstdag: brocollitaart met ham























Om op een druilerige herfstdag een beetje door te warmen, is een quiche of maaltijdtaart uit de oven een heerlijk gerecht.
Ik besloot om eens een brocollitaart te maken met ham en kaas.

Het recept voor deze brocollitaart is voor 2 tot 3 personen.

Ingredienten

5 plakjes bladerdeeg
150 ml slagroom
2 eieren
1 sjalot
1 stronk brocolli
ham, dikke plak (150gr)
handje geraspte kaas
zout en peper
Boter of olie


Verder nodig

beslagkom
snijplank
vergiet
garde
oven
rasp
Quichevorm of springvorm


Bereiding


Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Ontdooi de plakjes bladerdeeg.  Snijd de sjalot fijn en de ham in reepjes of blokjes. Snijd de brocolli in kleine roosjes en spoel af onder de kraan.


Breek de eieren in een beslagkom, voeg de slagroom en kaas toe. Breng op smaak met zout en peper. Kluts met een garde tot alle ingredienten met elkaar vermengd zijn.

Vet de bakvorm in met boter of olie. Bekleed de bakvorm met de plakjes bladerdeeg. Leg de brocolli, sjalot en ham in de bakvorm en giet het ei-room mengels over dit alles heen.

Zet de taart een half uur in de oven. Kijk na dit half uur of de taart gaar is. Is de taart nog niet gaar, laat 'em dan nog wat langer in de oven staan.

Haal de taart uit de bakvorm, snijd in vier stukken en verdeel over de borden

Eet smakelijk!

woensdag 1 oktober 2014

Simpel en lekker: Pasta met gerookte kip en bimi




Vanavond at ik heerlijke pasta. Het idee  voor deze pasta schoot  in mijn hoofd terwijl ik in de supermarkt liep en eigenlijk geen idee wat ik moest eten. Voor je eentje koken is best lastig soms. Tot ik langs de gerookte kip liep in het bonusvak.  Het werd penne met gerookte kip, kruidenkaas en bimi.

Dit heb je nodig (afgestemd op 1 persoon)

1 gerookte kipfilet
75-100 gram penne
1 sjalot
2-3 plakjes ontbijtspek
half bakje bimi
Half bakje kruidenroomkaas
zout
peper
kookvocht van de penne
olie

De bereiding

Snijd het sjalotje en de spek fijn, hak de kontjes van de bimi en snijd de gerookte kip in plakjes. Zet ondertussen de pasta op in een pan met ruim water. Kook de pasta zoals aangegeven op de verpakking.

Vewarm olie in een koekenpan en fruit hier in de sjalot. Voeg de spek toe en bak mee. Bak voor een paar minuten. Doe vervolgens de bimi erbij en roerbak voor 5 minuten.

Van het bakje kruidenroomkaas voeg je ongeveer de helft van de inhoud toe aan het bimi, sjalot en spekmengsel in de koekenpan. Om er nu een sausje van te maken, voeg wat van het kookvocht van de pasta toe. Een half kopje ongeveer.(ik gebruikte een juslepel om het kookvocht uit de pan met kokende penne te halen) Mocht de saus te dik worden, dan kan je altijd nog wat meer toevoegen.

Voeg de gerookte kip toe, kook de saus even door en breng op smaak met wat zout en peper. Giet de pasta af en voeg toe aan e saus in de koekenpan. Meng goed door en leg op een bord.

Eet smakelijk

zondag 7 september 2014

Sushi

Sushi, heerlijk. Het is vaak best duur. Zeker bij afhalen of in een kant en klaar doosje in de supermarkt. In de supermarkt kun je ook sushi kits kopen om het thuis zelf te maken. Leuk maar mij te duur qua wat je er voor krijgt. Heb je Een toko in de buurt, ga dan daarheen. Zo niet, een Xenos voldoet ook prima. Ik haalde daar mijn norivellen, wasabipasta en sushirijst.
De rest vanijn ingrediƫnten haalde ik bij de supermarkt. Omdat ik niet van vis houd, koos ik voor, beef, omelet, roomkaas en groentes.


Ingredienten voor de basis

sushirijst
norivellen
sojasaus
wasabi
rijstazijn
suiker
zout

Ingredienten voor  de vulling

Waar je zin in hebt. Houd je van vis, leg dan  zalm, tonijn, surimi of garnalen op je sushirijst. Combineer met bijvoorbeeld:

advocado
Reepjes omelet
roomkaas
wortel
komkommer
paprika

Onderstaand, een filmpje om te laten zien hoe je sushi rolt.


Sushi kun je met stokjes eten maar ook gewoon met je handen. Meng de sojasaus in het bakje met een drup wasabi voor een pittigere smaak.

Eetsmakelijk






vrijdag 5 september 2014

Cordon bleu, patatjes en doperwtjes met wortels

Een heerlijk zaterdagsmaal met zelfgemaakte cordon bleu. Ze zijn erg lekker maar ook wel machtig. In de winkel vind ik cordon bleu  eigenlijk best aan de prijzige kant. Aangezien de meeste mensen wel kaas en vaak ook ham in huis hebben, wordt het zelf maken van een cordon blue weer een stukje makkelijker. Daarom maak ik dit lekkere stukje vlees het liefst zelf. Het is misschien wat meer werk maar dat is het zeker waard.

Zelfgemaakte cordon bleu, friet en doperwtjes met worteltjes. (Met Belgische mayonnaise, jummie)






















Zo maak je zelf een cordon blue

Ingredienten (voor 1 persoon)

1 hamlapje of ongepaneerde schnitzel
1 plak ham
1 plak kaas (of een aantal plakjes als je kaas van een stuk zelf snijdt)
1 ei
bloem
paneermeel of panko
zout en peper
cocktail prikkertjes
boter of olie

Verder nodig

snijplank
koekenpan
2 borden
zware pan( voor platsslaan van vlees)
plasticfolie(voor platslaan van vlees)

Bereiding

Zet eerst vast de 2 borden klaar. In 1 bord doe je paneeermeel, in het andere bord kluts je een ei. Maak je gebruik van een hamlapje, dan moet deze eerst platgeslagen worden. Doe dit door op snijplank of het aanrecht het vlees neer te leggen tussen 2 stukken plasticfolie. Nu kun je met een zware pan of iets anders waar je goed mee kunt slaan, het vlees platmaken. Maak het vlees zo dun als een schnitzel.
Heb je in de winkel een ongepaneerde schnitzel gekocht, dan kun je het platslaan overslaan.

Peper en zout het vlees. Leg nu aan 1 kant van de vleeslap of schnitzel, de ham en de kaas. Vouw het vlees dubbel en zet vast met cocktailprikkers. Zou je dit niet doen, dan gaat het vlees open in de pan en loopt  het leeg.

Strooi wat bloem aan beiden kanten van de cordon bleu in wording. Zo blijft het ei beter plakken. Nu wentel je de cordon bleu door het ei en vervolgens door de paneermeel. Zorg dat er genoeg paneermeel aan het vlees zit.  Gewoon met je handen wat paneermeel er opstrooien en aandrukken. Schud vervolgens het overtollige paneermeel van het vlees af.

Smelt een klonttje boter of olie in een koekenpan. Bak de cordon bleu in ongeveer 15 minuten gaar. Wel af en toe omkeren.

Eetsmakelijk.



donderdag 7 augustus 2014

Penne pasta met biefstuk en brocolli

Vaak kun je ingredienten die al in de koelkast of voorraadkast liggen, goed combineren om een lekkere maaltijd te kunnen maken. Toen ik laatst in de supermarkt liep en geen enkel idee had wast ik moest gaan eten,  bedacht ik mij wat ik nog in huis had: kruidenroomkaas, een diepvriesbiefstuk, penne en bosui. Alles wat ik uiteindelijk afrekende bij de kassa, was 1 stronk brocolli en een pakje schwarzwalder schinken.

Dit recept is voor 1 persoon

Ingredienten

1 stronk brocolli
75-100 gr. penne
1 diepvriesbiefstuk
1 kuipje kruidenroomkaas
1-2 bosuitjes
3 plakjes schwarzwalder schinken
kookvocht van de penne
zout
peper


Verder nodig

koekepan
kookpan
snijplank
vergiet
mes

Bereiding

























Zet een pan met water en wat zout op het vuur voor de pasta. Als het water kookt, voeg dan de pasta toe.
Snijd de brocolli in roosjes, voor 1 persoon is een halve stronk genoeg. Doe de brocolli Bij de pasta in de pan en kook voor 10 minuten. Vang bij het afgieten het kookvocht op. Dit kookvocht kan straks gebruikt worden voor de pastasaus.















Snijd de biefstuk in 3 repen, bestrooi met wat peper en zout. Rol iedere reep vervolgens in een plakje schwartzwalder schinken.

Zet een koekenpan op het vuur en voeg wat olie toe. Als de olie heet is, voeg dan de biefstuk toe met het uiteinde van de schwartzwalder schinken naar beneden anders valt het er af tijdens het bakken doordat de ham krimpt. Bak de biefstukrepen aan alle vier de kanten bruin. Voeg de gesneden bosui toe en bak even mee.














Voeg de helft van het kuipje roomkaas toe aan de koekenpan en voeg wat van het opgevangen kookvocht toe van de pasta om een saus te maken en breng aan de kook.
Voeg de brocolli toe aan de saus om even door te warmen.

Schep de penne door de saus en verwarm dit nog even mee. Leg de penne met saus op het bord en maak het af met de repen biefstuk.















Eetsmakelijk.






vrijdag 18 juli 2014

Witlofsalade

Witlof, ik vind het een lekkere groente maar niet iedereen kan witlof waarderen. Vroeger smaakte witlof bitter. Tegenwoordig is witlof veel zachter van smaak. In de winter lekker als stamppot, gewoon gekookt met of zonder papje van maizena en nootmuskaat erop en natuurlijk met ham en kaassaaus uit de oven. Nu het buiten zomer wordt en het weer tijd is voor salades, maakte ik een lekkere salade van witlof.


Dit recept is van witlofsalade is voor 2 personen

Ingredienten

3 grote stronken witlof(of 4 kleinere)
2 mandarijnen(of een blikje)
1 elstar appel
1 stukje gerookte kipfilet(ongeveer 200gr)
100 gram kaas in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel mayonnaise
1 theelepel dijonmosterd
150 ml yoghurt
zout
peper
1 eetlepel peterselie(vers of uit een potje)
citroensap(uit flesje)

Verder nodig

snijplank
mes
slakom
eetlepel
theelepel
maatbeker
vergiet

Bereiding

Verwijder de buitenste bladeren van de witlof als deze niet mooi meer zijn. Verwijder ook het kontje. Scheur of snijd de witlof in repen. Spoel de witlof in het vergiet onder de kraan af en laat uitlekken.




Snijd de kipfilet, appel en de kaas en reepjes of blokjes. Pel de mandarijnen en maak partjes, of laat de inhoud van het blikje uitlekken.



Doe de witlof met de kipfilet, appel, kaas en manderijn in een slabak. besprenkel met wat citroensap om verkleuring van de witlof en appel tegen te gaan.


Hak de peterselie fijn, en meng dit met de mayonnaise, mosterd, yoghurt en wat zout en peper. Voeg deze dressing toe aan de andere ingredienten in de slabak. Meng door elkaar.

Ik at deze heerlijke salade met een schnitzel en gebakken aardappelpartjes.


Eetsmakelijk

zondag 15 juni 2014

Lekker lunchbroodje

Een lekker lunchbroodje voor een zomerse dag. Veel is er niet voor nodig maar het smaakt echt fantastisch. Het is een broodje met kruidenroomkaas, kipfilet en komkommer.

Ingredienten

een hard broodje naar keuze(bijvoorbeeld een pistolet of meergranenbol)
1 kuipje kruidenroomkaas
1 komkommer
pakje kipfilet vleeswaren
witte peper uit de molen

Verder nodig

broodmes
lepel
snijmes
bord

Bereiding

Snijd het broodje open zodat je twee helften krijgt. snijd 6 tot 8 plakjes van de komkommer af. besmeer 1 helft van het broodje met de kruidenroomkaas. Bedek vervolgens met 2 plakjes kipfilet.  Leg de komkommerplakjes erop en bestrooi met witte peper. Doe de andere helft van het broodje er bovenop. 

Eet smakelijk!



donderdag 12 juni 2014

Aardappelschijfjes

De aardappel, dit product wordt al eeuwen gegeten en beland in veel varaties op  het bord al  verdringt pasta rijst, en het gebrek aan ideeen, wat moet je met die aardappel. Het is een veelzijdig ningredient dat in veel maaltijden gebruikt kan worden of als snack gegeten kan worden. Koop je een zak aardappelen in de winkel, dan kun je er veel meer mee dan alleen koken en pureren. Om te beginnen, het volgende recept: Zelfgemaakte aardappelschijfjes.

Ingredienten (voor 1 persoon)

2 grote vastkokende (of iets kruimige) aardappels
zout
water
boter of olie

Verdere benodigdheden

kookpan
zeef of vergiet
koekenpan
keukenpapier
snijplank
mes
dunschiller

De bereiding

Schil de aardappels met de dunschiller.  Snijd  de aardappels in plakjes  ter dikte van 5 mm. Doe de schijfjes in een zeef of vergiet en spoel af met water.


Doe de aardappelschijfjes in een pan met water waar je wat zout aan toe hebt gevoegd. Breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het voor wat lager en laat de aardappels ongeveer 10 minuten koken
Leg de schijfjes op keukenpapier en dep ze droog met meer keukenpapier om het overtollige water op te nemen. Anders gaan de schijfjes aan elkaar plakken door het zetmeel van de aardappels.
Smelt een klont boter in de pan of laat olie heet worden. Leg de aardappelschijfjes in de hete boter of olie. Bak eerst een kant van de schijfjes bruin voordat je ze omdraait met een spatel. Bak nu de andere kant van de schijfjes. Schud af en toe wat met de pan zodat de aardappelschijfjes gelijkmatig bruin worden.

Tip: wil je controleren of de olie heet is, houd een  houte spatel in de olie. Ontstaan er bubbeltjes bij de spatel, dan is de olie heet genoeg om in te bakken.


Schep de schijfjes tijdens het bakken niet te vaak om, dan is de kans kleiner dat ze kapot gaan. Na ongeveer 10 minuten bakken zijn de aardappelschijfjes klaar.

Haal de schijfjes uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Amders worden de schijfjes slap door het vet wat gaat afkoelen. Bestrooi met wat zout naar smaak.



Ik at mijn aardappelschijfjes met curryworst en doperwtjes met worteltjes.



Eetsmakelijk!



zaterdag 31 mei 2014

Tomatensoep maken

Lekker voor op zaterdag, met verse pistoletjes en lekker beleg. Ik heb het over tomatensoep. Een favoriet bij velen en goed verkrijgbaar. In de winkel  staat het er in: blik, pak, zak, emmer, poedervorm of vloeibaar, keuze genoeg. Waarom niet eens zelf tomatensoep maken. Het is niet moeilijk en erg lekker. Losse tomaten zijn spotgoedkoop, mooi hoeven ze niet te zijn. Hoe zachter en rimpeliger, hoe rijper en smaakvoller de tomaten zijn. Verdere ingredienten staan vaak wel in het keukenkastje.

Voor 1,5 liter soep heb je het volgende nodig:

Ingredienten:
1,5 kilo rijpe tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree(140gr.)
1,5 liter water
3 groentebouillon blokjes( deze zijn voor een halve liter per stuk)
bosje verse peterselie
300 gr. gehakt (half om half)
zout
peper
folie
boter
een laurierblad(optioneel)
scheutje slagroom(optioneel)
vermicelli

Verdere benodigdheden:
snijplank
mes
2 grote pannen
zeef
garde
maatbeker

Bereiding


Snijd de ui in kleine stukken, hak de knoflook fijn, of duw deze door een knoflookpers. Was de tomaten en snijd ze allemaal door de helft.
Smelt in een grote pan de boter, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze een paar minuten.


ui en knoflook fruiten



















Voeg het blikje tomatenpuree toe en fruit deze mee. Voeg de tomaten toe en roer alles goed om en door. Doe het laurierblad, de foelie en de helft van het bosje peterselie in de pan. 




















Nu mag het water en de bouillonblokjes in de pan erbij. Roer door en doe de deksel op de pan. Laat het geheel een half uurtje koken.





















Maak in de tussentijd vast de soepballetjes. Voeg wat peper en zout toe aan het gehakt en maak er balletjes van.


de soep na een half uur




















Na het half uur, roer nog even door en haal de pan vanhet vuur. Zet alvast een tweede pan klaar met daar op de zeef. Giet de pan met tomaten door de zeef. Met de lepel duw je vervolgens de tomaten door de zeef. 


tomatenpulp in de zeef



















Zo ontstaat de tomatensoep. Ben je klaar met zeven, zet dan het vuur aan onder de pan. Roer de soep goed door. 
Voeg de balletjes en vermicelli toe en laat de soep koken  tot de balletjes gaar zijn. Je kunt zien dat de balletjes gaar zijn als zij boven komen drijven.



balletjes aan de oppervlakte




















Snijd de overgebleven peterselie fijn en doe deze bij de soep. Proef de soep of de smaak goed is. Voeg naar smaak zout en peper toe.  Wil je een romige soep voeg dan een scheut slagroom toe en roer goed door de soep heen.


de zelfgemaakte tomatensoep is klaar




















Direct serveren.

Eetsmakelijk!





woensdag 28 mei 2014

Zelf kroketten maken


De kroket, een lekkere snack, zeker met een vers wit kadetje en wat mosterd. Je kunt kroketten natuurlijk gewoon uit de vriezer halen in de supermarkt maar je kunt ze ook eens zelf maken. Kroketten is op zich niet heel moeilijk, het kost vooral tijd en veel koelen. Hou kouder de materialen waar je mee werkt zijn, hoe beter de kroketten lukken. Het koud houden van de materialen zorgt ervoor dat de ragout goed koud en bewerkbaar blijft.Als de  ragout niet heel koud is, gaat het aan de handen plakken  en wordt het geen mooi rolletje meer. Dit gebeurde mij bij de laatste paar kroketten omdat ik een grote hoeveel maakte.
Tip: maak de kroketten in kleine hoeveelheden(bijvoorbeeld 10 stuks). Of bij veel tijd: zet de schaal ragout af en toe terug in de koelkast en ga pas weer verder als de ragout weer koud is.

Wil je het echt helemaal zelf maken, dan kun je er voor kiezen om zelf een rundvleesbouillon te trekken. Ik heb voor dit recept gekozen voor potten rundvleesbouillon.

Dit is mijn recept voor ongeveer 10 rundvleeskroketten



soepvlees staat niet op de foto

































Ingrediƫnten:


Voor de ragout:
125 gram bloem
125 gram roomboter
1 sjalot, fijngehakt
1 el. verse peterselie, fijngehakt,
1 pot runderbouillon
150gr. soepvlees
halve pot water
zout
peper
foelie
nootmuskaat
tijm


Voor het paneren:
1 pakje paneermeel(150gr.)
2 eieren


Verdere benodigdheden
2 diepe borden
1 platte schaal
1 kom of ovenschaal
plasticfolie
snijplank
kookpan
garde
2 eetlepels
mes
frituurpan of kookpan om in te frituren
zeef


Voorbereiding:
Kook het soepvlees in water, of bouillon voor ongeveer 1 uur. Giet het door een zeef en laat het afkoelen. Het vocht kun je gebruiken als vervanging voor de halve pot water.


Bereiding van de ragout:
Hak de sjalot en peterselie fijn, weeg de bloem en boter af. Giet de pot bouillon door een zeef , vang de bouillon op in een kom en voeg een halve pot water of het kookvocht van het soepvlees toe. Om het vlees mooi klein te krijgen, Leg het op een snijplank en trek het met twee vorken uit elkaar.
fijngehakte sjalot en peterselie


































Laat de boter zachtjes smelten in een kookpan. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Voeg de fijngehakte sjalot toe en fruit deze 5 minuten. Voeg de bloem in 1 keer toe en roer met de garde tot dat alle bloem door de boter is opgenomen. Dit mengsel van boter en bloem heet een roux. Laat de roux nu gaar worden. Doe dit op zo laag mogelijk vuur en roer regelmatig anders wordt de roux bruin en dat is niet de bedoeling.


roux


































Voeg nu de bouillon toe aan de roux, omdat dit snel indikt, is het handig  om niet teveel tegelijk van de bouillon toe te voegen. Als alle bouillon  is opgenomen door de roux, goed blijven roeren tot het begint te koken. Nu is het een blanke ragout. Laat deze nog even zachtjes koken.





de ragout

































Voeg het vlees en de peterselie toe aan de ragout en roer dit goed door. Breng de ragout op smaak met zout, peper, nootmuskaat en foelie en een beetje tijm
vleesragout

























Giet de ragout over in een ovenschaal of andere passende schaal. Dek de schaal af met plasticfolie. Laat de ragout afkoelen tot lauwkoud. Daarna mag het pas de koelkast in. Laat het een nacht in de koelkast staan om goed op te stijven. Hou kouder de ragout, hoe beter.


Het paneren van de kroketten
Zet twee borden klaar. Doe in het ene bord de paneermeel en breek in het andere bord de eieren en kluts deze met een garde.
Zet alvast een schaal klaar waar straks de kroketten op kunnen liggen als ze gerold zijn.
Haal de schaal met ragout op het laatste moment uit de koelkast.


Schep met de lepel een ruime schep ragout uit de schaal, stop de ragout in een van de handen met de andere lepel of de andere hand. Rol het hoopje ragout met de handpalmen tot een worstje. Rol het worstje door de paneermeel daarna door het ei en vervolgens weer door de paneermeel. Leg op  een schaal. Herhaal dit tot de ragout op is.


Zet de schaal met kroketten nog even in de koelkast om koud te worden. Zet ondertussen de friteuse aan of een pan met olie. Laat deze heet worden, frituur de kroketten  op een temperatuur  tussen de 175 en 180 graden voor ongeveer 7 minuten. Als de kroketten naar boven komen drijven, zijn ze klaar.
gepaneerde kroketten



























gebakken


























































Lekker met een vers wit kadetje en wat mosterd. Eet smakelijk!