Voor de gehaktballen zoals als ik de mijne maak, heb je het volgende nodig om 5 gehaktballen te maken
Ingredienten
500 gr. rundergehakt
1 ei
scheutje melk
100 gr. paneermeel
scheutje melk
100 gr. paneermeel
mespunt zout
mespunt peper
mespunt nootmuskaat
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel kerriepoeder
snufje korianderpoeder
(optineel: piment, kruidnagelpoeder, mosterdpoeder en laurierbladpoeder)
(optineel: piment, kruidnagelpoeder, mosterdpoeder en laurierbladpoeder)
400ml runderbouillon(van gekookt water met een blokje)
roomboter
n.b.: de hoeveelheden qua kruiden zijn een indicatie. Ik doe altijd maar wat. Let wel op dat sommige kruiden vrij sterk zijn, zoals de piment en kruidnagelpoeder. Wees hier zuinig mee in gebruik.
Kook ondertussen in de waterkoker 400 ml water. Maak hier met een runderbouillonblokje, bouillon van. Dit is voor de jus.
Smelt in een braadpan een flink stuk roomboter, laat het niet te bruin worden en leg de ballen in de pan. Bak aan alle zijden bruin. Voeg een kwart van de bouillon toe. Doe dit beetje bij beetje, dan spat het niet. Doe een deksel op de pan en gaar de gehaktballen in 20 minuten. Keer de ballen wel af en toe om en voeg steeds weer wat bouillon toe als deze begint in te koken.
Proef of er nog wat peper of zout bij de jus moet als de gehaktballen klaar zijn. Ik at mijn gehaktbal met aardappeltjes en rode kool.
Eet smakelijk.
n.b.: de hoeveelheden qua kruiden zijn een indicatie. Ik doe altijd maar wat. Let wel op dat sommige kruiden vrij sterk zijn, zoals de piment en kruidnagelpoeder. Wees hier zuinig mee in gebruik.
Bereiding
Meng het gehakt met de kruiden het ei en het paneermeel. Het paneermeel zorgt ervoor dat het gehakt niet te klef wordt en uit elkaar kan vallen tijdens het bakken. Kneed het gehakt goed, tot een massa. Maak 5 gelijke delen en rol hier ballen van.Kook ondertussen in de waterkoker 400 ml water. Maak hier met een runderbouillonblokje, bouillon van. Dit is voor de jus.
Smelt in een braadpan een flink stuk roomboter, laat het niet te bruin worden en leg de ballen in de pan. Bak aan alle zijden bruin. Voeg een kwart van de bouillon toe. Doe dit beetje bij beetje, dan spat het niet. Doe een deksel op de pan en gaar de gehaktballen in 20 minuten. Keer de ballen wel af en toe om en voeg steeds weer wat bouillon toe als deze begint in te koken.
Proef of er nog wat peper of zout bij de jus moet als de gehaktballen klaar zijn. Ik at mijn gehaktbal met aardappeltjes en rode kool.
Eet smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...