Witlof is heerlijk mee te combineren. Een prima groente om te koken, te verwerken in een salade, te bakken en lekker uit de oven. Witlof in de oven kan verwerkt worden door simpelweg de witlof in een plakje ham en kaas te rollen. Wat ik hier niet lekker aan vind, is dat de kaas soms uitdroogt en de witlof bitter kan worden. Om de witlof lekker uit de oven te krijgen, hier mijn recept:
Benodigdheden voor 5-6 stronkjes witlof(voor 2 personen)
5 of 6 stronkjes witlof6 grote plakken ham(achterham)
zakje kaas(ik gebruikte oude kaas)(200gr.)
2 eetlepels bloem
50gr boter
300ml melk
zout
peper
nootmuskaat
1 theelepel grove mosterd
Bereiding
Verwarm de oven voor, op 200 graden celcius.
Kook de witlof ongeveer 10 minuten, laat vervolgens uitlekken en afkoelen in een vergiet. Knijp vervolgens het overtollige vocht eruit en leg te drogen op keukenpapier of een theedoek.
Voor de saus, smelt 50gr boter in een kookpan en voeg vervolgens 2 eetlepels bloem toe. Roer met een garde tot dat alle bloem door de boter is opgenomen. Laat dit even gaar worden,. zorg welk dat het niet bruin wordt. Dat maakt de saus bitter. Het ontstane product heet een roux.
Giet de melk in 1 keer bij en roer tot een gladde saus, die even een paar minuutjes moet doorkoken. Roer goed met de garde, anders kan het aan de bodem vast gaan plakken.
Voeg vervolgens driekwart van de kaas toe. Breng op smaak met mosterd, nootmuskaat, zout en peper.
De saus is misschien vrij dik maar dat is juist de bedoeling. Uit de witlof komt tijdens het bakproces in de oven, vaak nog best wat vocht vrij en kan de saus dus wat dunner maken.
Vet een ovenschaal in met wat boter. Rol elk stronkje witlof in een plak ham en leg vervolgens in de ovenschaal. Houd wat ruimte tussen de stronkjes.
Giet de saus over de witlof en bestrooi met de resterende kaas.
Zet de witlof in de oven voor ongeveer 20 minuten. Of totdat de kaas gesmolten en goudbruin is.
Wat hier lekker bij is: aardappelpuree of gewoon een gekookte aardappel. Vlees kan je er ook nog bij doen als je dat wilt.
Eet smakelijk.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...