zaterdag 31 mei 2014

Tomatensoep maken

Lekker voor op zaterdag, met verse pistoletjes en lekker beleg. Ik heb het over tomatensoep. Een favoriet bij velen en goed verkrijgbaar. In de winkel  staat het er in: blik, pak, zak, emmer, poedervorm of vloeibaar, keuze genoeg. Waarom niet eens zelf tomatensoep maken. Het is niet moeilijk en erg lekker. Losse tomaten zijn spotgoedkoop, mooi hoeven ze niet te zijn. Hoe zachter en rimpeliger, hoe rijper en smaakvoller de tomaten zijn. Verdere ingredienten staan vaak wel in het keukenkastje.

Voor 1,5 liter soep heb je het volgende nodig:

Ingredienten:
1,5 kilo rijpe tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree(140gr.)
1,5 liter water
3 groentebouillon blokjes( deze zijn voor een halve liter per stuk)
bosje verse peterselie
300 gr. gehakt (half om half)
zout
peper
folie
boter
een laurierblad(optioneel)
scheutje slagroom(optioneel)
vermicelli

Verdere benodigdheden:
snijplank
mes
2 grote pannen
zeef
garde
maatbeker

Bereiding


Snijd de ui in kleine stukken, hak de knoflook fijn, of duw deze door een knoflookpers. Was de tomaten en snijd ze allemaal door de helft.
Smelt in een grote pan de boter, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze een paar minuten.


ui en knoflook fruiten



















Voeg het blikje tomatenpuree toe en fruit deze mee. Voeg de tomaten toe en roer alles goed om en door. Doe het laurierblad, de foelie en de helft van het bosje peterselie in de pan. 




















Nu mag het water en de bouillonblokjes in de pan erbij. Roer door en doe de deksel op de pan. Laat het geheel een half uurtje koken.





















Maak in de tussentijd vast de soepballetjes. Voeg wat peper en zout toe aan het gehakt en maak er balletjes van.


de soep na een half uur




















Na het half uur, roer nog even door en haal de pan vanhet vuur. Zet alvast een tweede pan klaar met daar op de zeef. Giet de pan met tomaten door de zeef. Met de lepel duw je vervolgens de tomaten door de zeef. 


tomatenpulp in de zeef



















Zo ontstaat de tomatensoep. Ben je klaar met zeven, zet dan het vuur aan onder de pan. Roer de soep goed door. 
Voeg de balletjes en vermicelli toe en laat de soep koken  tot de balletjes gaar zijn. Je kunt zien dat de balletjes gaar zijn als zij boven komen drijven.



balletjes aan de oppervlakte




















Snijd de overgebleven peterselie fijn en doe deze bij de soep. Proef de soep of de smaak goed is. Voeg naar smaak zout en peper toe.  Wil je een romige soep voeg dan een scheut slagroom toe en roer goed door de soep heen.


de zelfgemaakte tomatensoep is klaar




















Direct serveren.

Eetsmakelijk!





Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...