dinsdag 13 oktober 2015

Ovenschotel voor een gure herfstdag

Een lekkere doorwarmer uit de oven, dat is deze ovenschotel met gehakt aardappelpuree en groente.


Ingredienten

400 gram rundergehakt
2 uien
1 grote of 2 kleinere winterwortels, in blokjes snijden
2 blikjes (70 gram per stuk) tomatenpuree
6 plakjes ontbijtspek, in stukjes snijden
1 doosje champignons, in plakjes snijden
4 handjes doperwtjes
half bosje peterselie, fijnhakken
1 eetlepel tijm
2 eetlepels maizena
1 runderbouillonblokje
boter
zout en peper
mespuntje chilipoeder
scheutje melk
aardappels
nootmuskaat
Paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
 
Begin met de bereiding van de aardappelpuree. Na het schillen de aardappels in kleine blokjes snijden en koken tot deze gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten. Giet ze vervolgens af en doe terug in de pan.
Verwarm een beetje melk in de magnetron en voeg dit samen met wat boter toe aan de aardappels. Stamp de aardappels tot een mooie puree. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Verwarm een ruime braadpan of diepe koekenpan. Bak hierin het gehakt met de spek bruin en gaar. Voeg de tomatenpuree toe, roer erdoor en verwarm even mee. Schep uit de pan en bewaar in een bakje.

Doe wat boter in dezelfde pan en fruit hierin de ui. Voeg de champignons toe en bak mee. Daarna mogen de wortelblokjes en doperwtjes erbij. Voeg de maizena toe en roer tot alles is opgenomen door de ingrediënten in de pan.

Ondertussen de bouillon maken en de peterselie fijnhakken. Giet de bouillon toe aan de pan en vervolgens goed roeren.  Voeg de tijm, peterselie, chilipoeder en zout en peper toe. Als dit alles goed warm is mag het gehakt er bij. Vermeng alles tot een mooie massa.

Vet een ovenschaal in met wat boter of olie. Giet het gehakt-groente mengsel in de ovenschaal en bedek het geheel met de aardappelpuree. Garneer met paprikapoeder.

Zet de ovenschotel in de oven en bak op 180 graden, ongeveer 20 minuten.

Eet smakelijk!

donderdag 17 september 2015

Macaroni met knapperige kip en tomatensaus




Een heerlijk bordje pasta met enkel ingrediënten die nog in huis waren. Nu heb ik een vrij uitgebreid kruidenassortiment in mijn keukenkast. In plaats van de losse kruiden kun je ook kiezen voor Italiaanse kruiden. Ik  kies liever voor de losse kruiden omdat dit net  een andere smaak geeft dan de standaard Italiaanse  kruidensmaak en ik zelf kan bepalen hoeveel ik van iets in mijn gerecht stop.

Dit recept bestaat verder uit basisingrediënten die weinig kosten en handig zijn om in voorraad te hebben.

Ingrediënten voor 1 persoon

75-100 gram maispasta (of andere pasta. net wat je in huis hebt)
1 blik gepelde tomaten
1 blikje tomatenpuree
half uitje, fijngehakt
1 kipfilet
1 ei
3 eetlepels maizena
1 klein laurierblad
1 theelepel oregano
1 ruime theelepel basilicum
mespuntje tijm
chiliflakes
zout en peper
half bouillonblokje
scheut gekookt water
Parmezaanse kaas
olijfolie

Bereiding

Hak de ui fijn en fruit deze in kookpan met  een scheutje olijfolie.  Snijd de tomaten in blokjes en voeg deze vervolgens toe aan de ui. Roer even goed door.  De tomatenpuree mag er ook bij. Deze goed door de  tomaten en ui heen roeren en even laten fruiten.

Zet intussen het water voor de pasta op en kook deze zoals aangegeven op de verpakking. 

Voeg aan de tomaten en ui het volgende toe: basilicum, oregano, tijm, chiliflakes(naar smaak) het laurierblad, bouillonblokje  en een scheutje water. breng het geheel aan de kook en laat een minuut of 10 zachtjes pruttelen. In de tussentijd kan je  de kip bakken.

Snijd de kip in 3 of 4 stukken, in de lengte of breedte, maakt niet zoveel uit. Bestrooi met zout en peper. Breek het ei in een  diep bord of kom. Voeg de maizena  toe en roer met een garde tot een glad mengsel.  Het moet een dik klontvrij beslag worden. Is het te dun, voeg dan nog wat maizena toe.

Zet een koekenpan met een laagje olie op het vuur en laat dit heet worden. Haal de stukken kip door het beslag en bak op middelhoog vuur voor ongeveer 10 minuten. Bak eerst aan 1 kant tot dat het beslagje goed gestold is en goed bruin. Draai daarna pas om om de andere kant te bakken. 

Tip: neem een ruime pan, anders bakt de kip aan elkaar vast door het stollende beslag.

Giet de pasta af. Haal het laurierblad uit de saus en proef of er nog iets van zout en peper bij moet. Voeg vervolgens de pasta toe aan de saus en roer goed door.

Schep de pasta op een bord. Leg de kip erbij en bestrooi met Parmezaanse kaas en wat oregano.

Eet smakelijk!



woensdag 9 september 2015

Preistamppot met slavink



Met vrijwel alle groente kan stamppot gemaakt worden. Zelf vind ik preistamppot lekker. Om het geheel wat meer kleur te geven koos ik deze keer voor de toevoeging van rode puntpaprika en zelfgemaakte mosterdjus voor bij de slavink. Prei kun je koken maar ook roerbakken. Dat gaat lekker snel.

Dit heb je nodig voor de preistamppot:

Ingrediënten (voor 2 personen)

2 slavinken
2 stuks prei
1 zak diepvriesaardappelpuree(AH huismerk)
1 puntpaprika
250 ml gekookt heet water
half bouillonblokje(rund)
boter
1 volle theelepel grove mosterd(Groninger of Limburgse)
peper en zout

Bereiding

Begin met het snijden van de prei en de paprika. Om de prei makkelijk te wassen, snijd deze in de lengte open en spoel vervolgens onder de kraan het zand eruit. Snijd de prei vervolgens in ringen. De paprika gaat in blokjes. Haal de kroon en het kontje van de paprika, Snijd hem vervolgens in de lengte door. Verwijder de zaadjes en was de paprika. Snijd daarna in blokjes.

Bak de slavinken zoals aangegeven op de verpakking, in een pan met ruim boter. Zet ondertussen een kookpan klaar voor de aardappelpuree. Ontdooi de aardappelpuree met een scheut water, anders bakt het aan.

Smelt boter in een pan en voeg hier de paprikablokjes aan toe. Bak zachtjes voor ongeveer 3 minuten. Voeg vervolgens de prei toe en roerbak totdat de prei zacht is. 

Als de slavinken klaar zijn, haal deze dan uit de pan. Voeg de mosterd toe aan het braadvet en roer met de garde tot de mosterd is opgenomen door  het braadvet. Voeg vervolgens het hete water en het bouillonblokje toe. Breng aan de kook en laat goed doorkoken onder af en toe roeren.

Voeg het prei-paprikamengsel toe aan de aardappelpuree en  breng op smaak met zout en peper. Desgewenst kan wat boter worden toegevoegd  voor een smeuiigere stampppot. Is de stamppot te droog? Voeg dan wat  extra heet water toe.

Serveer de stamppot met de slavink en mosterdjus.

Eet smakelijk!







dinsdag 10 maart 2015

linguine met gerookte kip in parmezaanse kaassaus

Een lekker receptje voor een makkelijk pastagerecht met eens geen tomatensaus maar een een zelfgemaakte saus met Parmezaanse kaas. Het is een eenvoudig te bereiden en kost niet veel tijd.



Ingrediënten ( voor 2 personen)

1 pak verse linguine
1 courgette
1 rode paprika
1 gerookte kipfilet
150 gram geraspte parmezaan + een beetje extra
een half groentebouillonblokje
2 el bloem
100ml slagroom
zout
peper
chiliflakes
halve theelepel dijon mosterd
olijfolie
kleine ui
teentje knoflook
250 ml water
1  afgestreken eetlepel fijngehakte peterselie(vers of uit de diepvries)

Bereiding

Kook het water in de waterkoker en schenk dit in een maatbeker bij het bouillonblokje.

Snijd de ui fijn en hak ook de knoflook fijn. Snijd de courgette en de paprika in blokjes en de kipfilet in dikke repen.

Verwarm de olijfolie in een diepe koekenpan of braadpan. Fruit de ui en de knoflook voor ongeveer 5 minuten totdat deze glazig begint te zien.
Voeg de paprika en courgette toe en bak voor ongeveer 5 minuten onder af en toe roeren, anders bakt het aan.

Zet het vuur laag en voeg 2 eetlepels bloem toe aan het mengsel in de pan. Roer totdat alle bloem is opgenomen door het mengsel. Voeg nu beetje bij beetje de bouillon toe tot dat deze is opgenomen en er geen klontjes meer in de saus zitten. Voeg nu ook de room toe. Roer het geheel goed en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat even zachtjes pruttelen.

Zet ondertussen het water voor de pasta op en kook deze zoals aangegeven op de verpakking. Rasp ook de Parmezaanse kaas.

Voeg de geraspte kaas toe aan de saus en laat goed smelten tot alle kaas is opgenomen door de saus. voeg de kip toe en laat deze meewarmen in de saus. Breng de saus op smaak met zout, peper, peterselie chiliflakes en een half theelepeltje dijon mosterd.

Doe de linguine op een bord en giet de saus erover. Maak af met wat geraspte parmezaan en wat peterselie.

Eet smakelijk.

vrijdag 13 februari 2015

Pizza zonder pizzabodem

Het is alweer een poos geleden dat ik wat aan eten gepost heb. Dat krijg je als al je tijd gaat zitten in afstuderen. In het kader van: toch lekker eten maar niet te veel moeite  hoeven doen, twee bereidingen voor pizza zonder  zelfgemaakte pizzabodem.

De afgelopen tijd heb ik drie verschillende bereidingen gemaakt van pizza met een ander soort bodem. Pizza met een bodem van tortillawraps, afbakstokbrood en bladerdeeg. De eerste twee zijn prima te doen. Die met bladerdeeg was ook best lekker maar erg machtig.


Bereiding 1: met een bodem van tortillawraps
Bereiding 2: met een bodem van stokbrood

De tomatensaus is telkens de zelfde bereiding 

Benodigdheden voor de tomatensaus

1 blik tomatenblokjes
1blikje tomatenpuree
Halve theelepel oregano
Halve theelepel suiker
Halve theelepel basilicum
1teentje knoflook
1kleine ui
Zout en peper

Pizzabeleg voorbeelden

Champignons
Ham
Salami
Parmezaanse kaas
Olijfolie
Geraspte kaas
Paprika
Courgette
Ananas
Mozarella
Tomaat
enz.

Bereiding van de tomatensaus

Snijd de ui en knoflook fijn. Zet een kleine pan of steelpan op het vuur met daarin wat olijfolie. Als de olie warm is, voeg dan de ui en knoflook toe en fruit deze tot glazig.

Voeg de inhoud van het blikje tomatenpuree toe en ook de kruiden en roer goed zodat de tomatenpuree ook kan fruiten. Zo ontzuurt de tomatenpuree. Dat is lekkerder in de saus.

Doe de inhoud van het blik tomaten blokjes erbij en breng op smaak met zout, peper en desgewenst wat chilipoeder of flakes. Laat de saus 10 minuten tot een kwartiertje zachtjes koken.

De pizza beleggen

Leg de bodem naar keuze op een bakpapier op een snijplank. Zo kan je em straks makkelijk in de oven doen.

Doe de tomatensaus erop en vervolgens de kaas en daarna de ingrediënten naar keuze.

Bak de pizza in zo'n 10 minuten op 200 graden in een voor verwarmde oven.

Eet smakelijk.