woensdag 27 januari 2016

Pita met biefstuk, rucola en tomatenmayonaise

Een lekkere 1-persoons maaltijd die snel klaar is en goed te combineren valt met bijvoorbeeld soep. Ik maakte een heerlijke pita met biefstuk en rucola. Met wat ingrediënten en kruiden die ik al in voorraad had maakte ik een lekkere marinade en een sausje voor over het gerecht. Ik at dit gerecht op kerstavond met romige kippensoep.


Dit heb je nodig

1 biefstuk
2 pitabroodjes
handje rucola
3 eetlepels olijfolie
zout & peper
een paar zongedroogde tomaten(uit pot op olie)
2 theelepels Provençaalse kruiden
2 eetlepels mayonaise
2 theelepels citroensap

De bereiding

Maak de marinade door de olijfolie met de Provençaalse kruiden en voeg peper en zout toe. Roer het door elkaar. Snijd de biefstuk in plakken en leg deze in de marinade. Meng de biefstuk met de marinade en laat het 10-15 minuten staan. 

Maak ondertussen de tomatenmayonaise. Hak de tomaten in kleine stukjes en meng met de mayonaise en 1 theelepel citroensap. Breng op smaak met zout en peper. Vind je de tomatenmayonaise te dik? Doe er dan een paar drupjes water bij om te verdunnen.

Verwarm de pitabroodjes in het broodrooster of in een koekenpan. Zet ondertussen ook een pan op het vuur voor de biefstuk. De biefstuk bak je als laatst. Anders wordt ie te gaar of is al koud. Dat is zonde.

Bak de biefstuk met de marinade op vrij hoog vuur. Niet te hoog anders verbrand het. Niet te zacht anders gaat het sudderen en wordt het taai.

Leg de pitabroodjes op een bord en leg hier de rucola op. Als de biefstuk gaar is, zet dan het vuur laag neem de biefstuk uit de pan en leg op de pitabroodjes met rucola. Voeg aan het bakvet in de pan 1 theelepel citroensap toe en meng door elkaar.  Giet dit naar smaak  over de biefstuk heen. 

Maak het gerecht af door wat van de tomatenmayonaise over de broodjes te doen. Direct serveren.

Eet smakelijk.




donderdag 21 januari 2016

Basis tomatensaus maken

Tomatensaus, veelal gaat het over de spaghetti, door de macaroni, op een pizzabodem of in een schaal lasagne. Het kan ook gegeten worden bij patat, verschillende soorten vlees, vis en vega producten. Er zijn veel verschillende manieren om tomatensaus te maken. Je kunt het kant en klaar kopen, in poedervorm, als kruidenpasta, maken met tomaten uit blik of verse tomaten. Het nadeel aan de kant en klare sauzen en die in poedervorm is dat je het moet doen met de smaak die de saus al heeft. Helemaal zelf maken, van verse tomaten, kan best veel werk zijn als je niet veel tijd hebt of niet goed weet hoe je beginnen moet.

Ik maak mijn tomatensaus met tomatenblokjes uit blik. Dit vind ik een mooi basisingrediënt en neemt de tijd weg die de bereiding met verse tomaten kost. Je hebt daarnaast ook niet zoveel keukengerei nodig, handig. Het voordeel van saus zelf maken is dat je een flinke voorraad kunt maken en deze vervolgens in porties kunt invriezen. Zo heb je altijd een sausje in huis als je snel eten wilt.


Dit heb je nodig (4 porties)

  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1- 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels basilicum
  • 1 blokje bouillon (rund, kip of groente)
  • olijfolie
  • zout & peper
  • een klein beetje chiliflakes

De bereiding

  1. Hak de ui en knoflook fijn. Voor de knoflook kun je natuurlijk ook gewoon een knoflookpers gebruiken.
  2. Giet wat olie in een kookpan en laat dit warm worden. (Niet te heet want dan verbrand de ui en knoflook direct en wordt bitter.)
  3. Fruit de ui en knoflook. Het is de bedoeling dat de ui glazig wordt en niet bruin. Voeg de tomatenpuree, oregano, tijm, basilicum, het laurierblad, de suiker en chiliflakes toe en bak dit al roerende zachtjes mee voor een paar minuutjes.
  4. Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe en roer goed door elkaar. Breng aan de kook en laat  het 20 minuten zachtjes koken.  Als de tomatensaus te veel naar je smaak indikt, voeg dan wat heet water toe om te verdunnen.
  5. Vis het laurierblad uit de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Vind je de saus te zuur? Voeg dan nog wat suiker toe.

Nu heb je een prima basis tomatensaus die voor vele gerechten gebruikt kan worden. Als je de saus wilt invriezen, laat hem dan volledig afkoelen alvorens in de vriezer te stoppen.

woensdag 20 januari 2016

Kipfilet met krokante ham en dragon-mosterdsaus

Een makkelijk recept waarvoor je voor 1 persoon niet veel ingrediënten nodig hebt, niet moeilijk is om te bereiden en een heerlijke maaltijd oplevert. Dat is het volgende gerecht. Kipfilet met krokante ham en een lekker sausje  met dragon en mosterd.
Bij kipfilet past veel aan andere ingrediënten. Je kunt er verschillende groentes bij eten, die ook weer passen bij de saus, zoals sperziebonen, doperwtjes en broccoli. Aardappels, pasta of rijst passen er ook allen prima bij.


Benodigdheden(voor 1 persoon)

1 kipfilet
100 ml slagroom 
1 theelepel dragon
1 theelepel grove mosterd
1 theelepel dijon mosterd
1-2 plakjes serranoham(of een andere rauwe ham)
zout & peper
klein scheutje citroensap
olijfolie
klontje boter

Bereiding

Leg 2 plakken ham tegen elkaar aan op een bord of snijplank leg hier de kipfilet op en bestrooi deze met wat zout en peper. Vouw de ham om de kip heen en druk goed aan.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan. Leg de kipfilet in de pan. Bak eerst aan de kant waar de uiteindes van de ham zitten. Dit zorgt ervoor dat de ham tijdens het bakken niet van de kip valt. Bak vervolgens de andere kant. Bak tot de kip gaar is. Af en toe omdraaien en wat door de pan schuiven om aanbakken te voorkomen. Als de kip gaar is, neem deze dan uit de pan en houd warm op een bord met deksel erop.

Voeg aan het braadvet in de pan, mosterd, dragon en citroensap toe. Roer met een garde tot alles met elkaar vermengd is. Voeg de slagroom toe, roer alles goed door en breng aan de kook. Laat even doorkoken totdat de saus wat dikker wordt. Wordt de saus te dik, voeg dan een scheutje room extra toe of wat warm water.

Om de saus af te maken, voeg wat peper en zout toe naar smaak en laat een klontje koude roomboter smelten in de saus. 

Leg de kipfilet op een bord, schenk de saus er overheen. Ik at de kipfilet met aardappelpuree en wortels. Een lekkere combinatie.

Eet smakelijk!

dinsdag 19 januari 2016

Hollandse winterkost, zuurkool met worst

Zuurkoolstamppot met spekjes, dat is lekker. Een stukje rookworst erbij maakt het af. Vaak gaan er spekreepjes of blokjes door. Ik dacht ik doe dat eens anders en besloot er ontbijtspek bij uit te bakken en dit fijn te hakken. Verder deed ik er een appel doorheen. Dat vind ik beter passen dan ananas. Het recept is voor 1 heel zakje zuurkool. Wat overblijft kun je makkelijk in porties invriezen.




Dit heb je nodig:

1 zakje kruidenzuurkool
1 elstar appel
1 kilo aardappels
nootmuskaat
zout&peper
plakjes ontbijtspek
klontje boter
scheutje warme melk (verwarmen in de magnetron)
1 rookworst
Jus (bijvoorbeeld uit de vriezer, een restje van gister of smeltjus.)

De bereiding

Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Zo zijn de aardappels sneller gaar. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten.
Zet ondertussen de zuurkool op en kook zoals aangegeven op de verpakking.

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in kleine stukjes. De appelstukjes voeg je aan de zuurkool toe als deze nog 10 minuten koken moet. Verwarm ondertussen de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.

Voor het maken van de spekflinters, zet een koekenpan op laag vuur aan. Leg de spekplakjes in de pan en laat het vet smelten. Pas als dat gesmolten is, zet je het vuur iets hoger zodat de spek knapperig wordt. Wel regelmatig omkeren en door de pan schuiven, anders bakt het aan.

Leg het spek op keukenpapier en dep het eventuele vet eraf. Hak het spek vervolgens fijn op een snijplank of verkruimel met je handen.

Maak de jus zoals aangegeven op de verpakking of verwarm de jus die je al hebt.
Tip: om te zorgen dat de jus niet gaat spatten tijden s het toevoegen van het water, gebruik heet water in plaats van koud water. Dit zorgt ervoor dat de massa in de pan niet direct afkoelt en dus gaat spatten door het grote temperatuurverschil. Het mengt ook veel beter en is sneller aan de kook.

Stamp de aardappels voeg een klontje boter toe. Het liefst gewoon roomboter. Smaakt toch echt het beste. Maak smeuïg met de warme melk. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Voeg de zuurkool met appel toe en meng tot een geheel.

Schep de zuurkool op een bord met de worst. Maak een lekker ouderwets kuiltje met jus en strooi de spekflinters over de zuurkool.

Eet smakelijk!