donderdag 21 januari 2016

Basis tomatensaus maken

Tomatensaus, veelal gaat het over de spaghetti, door de macaroni, op een pizzabodem of in een schaal lasagne. Het kan ook gegeten worden bij patat, verschillende soorten vlees, vis en vega producten. Er zijn veel verschillende manieren om tomatensaus te maken. Je kunt het kant en klaar kopen, in poedervorm, als kruidenpasta, maken met tomaten uit blik of verse tomaten. Het nadeel aan de kant en klare sauzen en die in poedervorm is dat je het moet doen met de smaak die de saus al heeft. Helemaal zelf maken, van verse tomaten, kan best veel werk zijn als je niet veel tijd hebt of niet goed weet hoe je beginnen moet.

Ik maak mijn tomatensaus met tomatenblokjes uit blik. Dit vind ik een mooi basisingrediƫnt en neemt de tijd weg die de bereiding met verse tomaten kost. Je hebt daarnaast ook niet zoveel keukengerei nodig, handig. Het voordeel van saus zelf maken is dat je een flinke voorraad kunt maken en deze vervolgens in porties kunt invriezen. Zo heb je altijd een sausje in huis als je snel eten wilt.


Dit heb je nodig (4 porties)

  • 2 blikken tomatenblokjes
  • 1- 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel tijm
  • 2 theelepels basilicum
  • 1 blokje bouillon (rund, kip of groente)
  • olijfolie
  • zout & peper
  • een klein beetje chiliflakes

De bereiding

  1. Hak de ui en knoflook fijn. Voor de knoflook kun je natuurlijk ook gewoon een knoflookpers gebruiken.
  2. Giet wat olie in een kookpan en laat dit warm worden. (Niet te heet want dan verbrand de ui en knoflook direct en wordt bitter.)
  3. Fruit de ui en knoflook. Het is de bedoeling dat de ui glazig wordt en niet bruin. Voeg de tomatenpuree, oregano, tijm, basilicum, het laurierblad, de suiker en chiliflakes toe en bak dit al roerende zachtjes mee voor een paar minuutjes.
  4. Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe en roer goed door elkaar. Breng aan de kook en laat  het 20 minuten zachtjes koken.  Als de tomatensaus te veel naar je smaak indikt, voeg dan wat heet water toe om te verdunnen.
  5. Vis het laurierblad uit de saus. Breng de saus op smaak met zout en peper. Vind je de saus te zuur? Voeg dan nog wat suiker toe.

Nu heb je een prima basis tomatensaus die voor vele gerechten gebruikt kan worden. Als je de saus wilt invriezen, laat hem dan volledig afkoelen alvorens in de vriezer te stoppen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...