dinsdag 19 januari 2016

Hollandse winterkost, zuurkool met worst

Zuurkoolstamppot met spekjes, dat is lekker. Een stukje rookworst erbij maakt het af. Vaak gaan er spekreepjes of blokjes door. Ik dacht ik doe dat eens anders en besloot er ontbijtspek bij uit te bakken en dit fijn te hakken. Verder deed ik er een appel doorheen. Dat vind ik beter passen dan ananas. Het recept is voor 1 heel zakje zuurkool. Wat overblijft kun je makkelijk in porties invriezen.




Dit heb je nodig:

1 zakje kruidenzuurkool
1 elstar appel
1 kilo aardappels
nootmuskaat
zout&peper
plakjes ontbijtspek
klontje boter
scheutje warme melk (verwarmen in de magnetron)
1 rookworst
Jus (bijvoorbeeld uit de vriezer, een restje van gister of smeltjus.)

De bereiding

Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes. Zo zijn de aardappels sneller gaar. Kook de aardappels gaar in ongeveer 20 minuten.
Zet ondertussen de zuurkool op en kook zoals aangegeven op de verpakking.

Verwijder het klokhuis uit de appel en snijd de appel in kleine stukjes. De appelstukjes voeg je aan de zuurkool toe als deze nog 10 minuten koken moet. Verwarm ondertussen de rookworst zoals aangegeven op de verpakking.

Voor het maken van de spekflinters, zet een koekenpan op laag vuur aan. Leg de spekplakjes in de pan en laat het vet smelten. Pas als dat gesmolten is, zet je het vuur iets hoger zodat de spek knapperig wordt. Wel regelmatig omkeren en door de pan schuiven, anders bakt het aan.

Leg het spek op keukenpapier en dep het eventuele vet eraf. Hak het spek vervolgens fijn op een snijplank of verkruimel met je handen.

Maak de jus zoals aangegeven op de verpakking of verwarm de jus die je al hebt.
Tip: om te zorgen dat de jus niet gaat spatten tijden s het toevoegen van het water, gebruik heet water in plaats van koud water. Dit zorgt ervoor dat de massa in de pan niet direct afkoelt en dus gaat spatten door het grote temperatuurverschil. Het mengt ook veel beter en is sneller aan de kook.

Stamp de aardappels voeg een klontje boter toe. Het liefst gewoon roomboter. Smaakt toch echt het beste. Maak smeuïg met de warme melk. Voeg zout, peper en nootmuskaat toe. Voeg de zuurkool met appel toe en meng tot een geheel.

Schep de zuurkool op een bord met de worst. Maak een lekker ouderwets kuiltje met jus en strooi de spekflinters over de zuurkool.

Eet smakelijk!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...