zaterdag 31 mei 2014

Tomatensoep maken

Lekker voor op zaterdag, met verse pistoletjes en lekker beleg. Ik heb het over tomatensoep. Een favoriet bij velen en goed verkrijgbaar. In de winkel  staat het er in: blik, pak, zak, emmer, poedervorm of vloeibaar, keuze genoeg. Waarom niet eens zelf tomatensoep maken. Het is niet moeilijk en erg lekker. Losse tomaten zijn spotgoedkoop, mooi hoeven ze niet te zijn. Hoe zachter en rimpeliger, hoe rijper en smaakvoller de tomaten zijn. Verdere ingredienten staan vaak wel in het keukenkastje.

Voor 1,5 liter soep heb je het volgende nodig:

Ingredienten:
1,5 kilo rijpe tomaten
1 ui
1 teentje knoflook
1 blikje tomatenpuree(140gr.)
1,5 liter water
3 groentebouillon blokjes( deze zijn voor een halve liter per stuk)
bosje verse peterselie
300 gr. gehakt (half om half)
zout
peper
folie
boter
een laurierblad(optioneel)
scheutje slagroom(optioneel)
vermicelli

Verdere benodigdheden:
snijplank
mes
2 grote pannen
zeef
garde
maatbeker

Bereiding


Snijd de ui in kleine stukken, hak de knoflook fijn, of duw deze door een knoflookpers. Was de tomaten en snijd ze allemaal door de helft.
Smelt in een grote pan de boter, voeg de ui en knoflook toe en fruit deze een paar minuten.


ui en knoflook fruiten



















Voeg het blikje tomatenpuree toe en fruit deze mee. Voeg de tomaten toe en roer alles goed om en door. Doe het laurierblad, de foelie en de helft van het bosje peterselie in de pan. 




















Nu mag het water en de bouillonblokjes in de pan erbij. Roer door en doe de deksel op de pan. Laat het geheel een half uurtje koken.





















Maak in de tussentijd vast de soepballetjes. Voeg wat peper en zout toe aan het gehakt en maak er balletjes van.


de soep na een half uur




















Na het half uur, roer nog even door en haal de pan vanhet vuur. Zet alvast een tweede pan klaar met daar op de zeef. Giet de pan met tomaten door de zeef. Met de lepel duw je vervolgens de tomaten door de zeef. 


tomatenpulp in de zeef



















Zo ontstaat de tomatensoep. Ben je klaar met zeven, zet dan het vuur aan onder de pan. Roer de soep goed door. 
Voeg de balletjes en vermicelli toe en laat de soep koken  tot de balletjes gaar zijn. Je kunt zien dat de balletjes gaar zijn als zij boven komen drijven.



balletjes aan de oppervlakte




















Snijd de overgebleven peterselie fijn en doe deze bij de soep. Proef de soep of de smaak goed is. Voeg naar smaak zout en peper toe.  Wil je een romige soep voeg dan een scheut slagroom toe en roer goed door de soep heen.


de zelfgemaakte tomatensoep is klaar




















Direct serveren.

Eetsmakelijk!





woensdag 28 mei 2014

Zelf kroketten maken


De kroket, een lekkere snack, zeker met een vers wit kadetje en wat mosterd. Je kunt kroketten natuurlijk gewoon uit de vriezer halen in de supermarkt maar je kunt ze ook eens zelf maken. Kroketten is op zich niet heel moeilijk, het kost vooral tijd en veel koelen. Hou kouder de materialen waar je mee werkt zijn, hoe beter de kroketten lukken. Het koud houden van de materialen zorgt ervoor dat de ragout goed koud en bewerkbaar blijft.Als de  ragout niet heel koud is, gaat het aan de handen plakken  en wordt het geen mooi rolletje meer. Dit gebeurde mij bij de laatste paar kroketten omdat ik een grote hoeveel maakte.
Tip: maak de kroketten in kleine hoeveelheden(bijvoorbeeld 10 stuks). Of bij veel tijd: zet de schaal ragout af en toe terug in de koelkast en ga pas weer verder als de ragout weer koud is.

Wil je het echt helemaal zelf maken, dan kun je er voor kiezen om zelf een rundvleesbouillon te trekken. Ik heb voor dit recept gekozen voor potten rundvleesbouillon.

Dit is mijn recept voor ongeveer 10 rundvleeskroketten



soepvlees staat niet op de foto

































Ingrediƫnten:


Voor de ragout:
125 gram bloem
125 gram roomboter
1 sjalot, fijngehakt
1 el. verse peterselie, fijngehakt,
1 pot runderbouillon
150gr. soepvlees
halve pot water
zout
peper
foelie
nootmuskaat
tijm


Voor het paneren:
1 pakje paneermeel(150gr.)
2 eieren


Verdere benodigdheden
2 diepe borden
1 platte schaal
1 kom of ovenschaal
plasticfolie
snijplank
kookpan
garde
2 eetlepels
mes
frituurpan of kookpan om in te frituren
zeef


Voorbereiding:
Kook het soepvlees in water, of bouillon voor ongeveer 1 uur. Giet het door een zeef en laat het afkoelen. Het vocht kun je gebruiken als vervanging voor de halve pot water.


Bereiding van de ragout:
Hak de sjalot en peterselie fijn, weeg de bloem en boter af. Giet de pot bouillon door een zeef , vang de bouillon op in een kom en voeg een halve pot water of het kookvocht van het soepvlees toe. Om het vlees mooi klein te krijgen, Leg het op een snijplank en trek het met twee vorken uit elkaar.
fijngehakte sjalot en peterselie


































Laat de boter zachtjes smelten in een kookpan. Zorg dat de boter niet bruin wordt. Voeg de fijngehakte sjalot toe en fruit deze 5 minuten. Voeg de bloem in 1 keer toe en roer met de garde tot dat alle bloem door de boter is opgenomen. Dit mengsel van boter en bloem heet een roux. Laat de roux nu gaar worden. Doe dit op zo laag mogelijk vuur en roer regelmatig anders wordt de roux bruin en dat is niet de bedoeling.


roux


































Voeg nu de bouillon toe aan de roux, omdat dit snel indikt, is het handig  om niet teveel tegelijk van de bouillon toe te voegen. Als alle bouillon  is opgenomen door de roux, goed blijven roeren tot het begint te koken. Nu is het een blanke ragout. Laat deze nog even zachtjes koken.





de ragout

































Voeg het vlees en de peterselie toe aan de ragout en roer dit goed door. Breng de ragout op smaak met zout, peper, nootmuskaat en foelie en een beetje tijm
vleesragout

























Giet de ragout over in een ovenschaal of andere passende schaal. Dek de schaal af met plasticfolie. Laat de ragout afkoelen tot lauwkoud. Daarna mag het pas de koelkast in. Laat het een nacht in de koelkast staan om goed op te stijven. Hou kouder de ragout, hoe beter.


Het paneren van de kroketten
Zet twee borden klaar. Doe in het ene bord de paneermeel en breek in het andere bord de eieren en kluts deze met een garde.
Zet alvast een schaal klaar waar straks de kroketten op kunnen liggen als ze gerold zijn.
Haal de schaal met ragout op het laatste moment uit de koelkast.


Schep met de lepel een ruime schep ragout uit de schaal, stop de ragout in een van de handen met de andere lepel of de andere hand. Rol het hoopje ragout met de handpalmen tot een worstje. Rol het worstje door de paneermeel daarna door het ei en vervolgens weer door de paneermeel. Leg op  een schaal. Herhaal dit tot de ragout op is.


Zet de schaal met kroketten nog even in de koelkast om koud te worden. Zet ondertussen de friteuse aan of een pan met olie. Laat deze heet worden, frituur de kroketten  op een temperatuur  tussen de 175 en 180 graden voor ongeveer 7 minuten. Als de kroketten naar boven komen drijven, zijn ze klaar.
gepaneerde kroketten



























gebakken


























































Lekker met een vers wit kadetje en wat mosterd. Eet smakelijk!