donderdag 24 maart 2016

Zelfgemaakte aardappelgratin

Een lekker aardappelgerecht om in de oven te bereiden en makkelijk te maken is, het is aardappel gratin. Je hebt er maar weinig ingrediƫnten voor nodig en het is eigenlijk zo klaar. Eigenlijk is het schillen, in plakjes snijden van de aardappels en deze voorkoken het meeste werk. Je kunt natuurlijk ook voor voorgesneden aardappelschijfjes kiezen. Neem in geen geval diepvriesschijfjes. Deze zijn perfect voor bakken in een pan maar worden klef in een ovenschotel.

Dit gerecht is ook een prima onderdeel voor het paasdiner. Je kunt het prima voorbereiden, zodat het alleen nog maar in de oven hoeft als je het paasdiner gaat koken.

Deze keer een gerecht voordat het gebakken was. Ik had helaas geen mooie foto van het bereide gerecht.

Dit heb je nodig

  • 1 zakje aardappelschijfjes (450 gram)(of 3-4 grote aardappels)
  • 150 ml slagroom
  • 150 gram geraspte kaas (belegen of oud)
  • halve theelepel dijon mosterd(of een hele als je dat wilt)1 teentje knoflook
  • halve theelepel tijm
  • zout en peper
  • snufje foeliepoeder
  • 2 theelepels maizena
  • een ovenschaal

De bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Als je verse aardappels gebruikt, schil deze, snijd in dunne plakjes. Kook de schijfjes 5 minuten voor en laat ze drogen op keukenpapier. Snijd de knoflookteen in de lengte door en wrijf hier de ovenschaal mee in.  Meng in een kopje de theelepel maizena met een scheutje van de slagroom  en maak er een papje van. Doe het grootste deel van geraspte kaas en de resterende slagroom in een kom. Voeg vervolgens tijm, foelie, zout, peper, mosterd en het maizenapapje toe en roer goed door elkaar. Leg de aardappelschijfjes in de ovenschaal en overschenk het kaas-roommengsel en bestrooi met de resterende kaas. Zet de aardappelgratin ongeveer 25 minuten in de oven todat het gaar en goudbruin is.

Eet smakelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je er lekker van gegeten? Laat het hier dan even weten...