zondag 15 juni 2014

Lekker lunchbroodje

Een lekker lunchbroodje voor een zomerse dag. Veel is er niet voor nodig maar het smaakt echt fantastisch. Het is een broodje met kruidenroomkaas, kipfilet en komkommer.

Ingredienten

een hard broodje naar keuze(bijvoorbeeld een pistolet of meergranenbol)
1 kuipje kruidenroomkaas
1 komkommer
pakje kipfilet vleeswaren
witte peper uit de molen

Verder nodig

broodmes
lepel
snijmes
bord

Bereiding

Snijd het broodje open zodat je twee helften krijgt. snijd 6 tot 8 plakjes van de komkommer af. besmeer 1 helft van het broodje met de kruidenroomkaas. Bedek vervolgens met 2 plakjes kipfilet.  Leg de komkommerplakjes erop en bestrooi met witte peper. Doe de andere helft van het broodje er bovenop. 

Eet smakelijk!



donderdag 12 juni 2014

Aardappelschijfjes

De aardappel, dit product wordt al eeuwen gegeten en beland in veel varaties op  het bord al  verdringt pasta rijst, en het gebrek aan ideeen, wat moet je met die aardappel. Het is een veelzijdig ningredient dat in veel maaltijden gebruikt kan worden of als snack gegeten kan worden. Koop je een zak aardappelen in de winkel, dan kun je er veel meer mee dan alleen koken en pureren. Om te beginnen, het volgende recept: Zelfgemaakte aardappelschijfjes.

Ingredienten (voor 1 persoon)

2 grote vastkokende (of iets kruimige) aardappels
zout
water
boter of olie

Verdere benodigdheden

kookpan
zeef of vergiet
koekenpan
keukenpapier
snijplank
mes
dunschiller

De bereiding

Schil de aardappels met de dunschiller.  Snijd  de aardappels in plakjes  ter dikte van 5 mm. Doe de schijfjes in een zeef of vergiet en spoel af met water.


Doe de aardappelschijfjes in een pan met water waar je wat zout aan toe hebt gevoegd. Breng aan de kook. Zodra het kookt, zet het voor wat lager en laat de aardappels ongeveer 10 minuten koken
Leg de schijfjes op keukenpapier en dep ze droog met meer keukenpapier om het overtollige water op te nemen. Anders gaan de schijfjes aan elkaar plakken door het zetmeel van de aardappels.
Smelt een klont boter in de pan of laat olie heet worden. Leg de aardappelschijfjes in de hete boter of olie. Bak eerst een kant van de schijfjes bruin voordat je ze omdraait met een spatel. Bak nu de andere kant van de schijfjes. Schud af en toe wat met de pan zodat de aardappelschijfjes gelijkmatig bruin worden.

Tip: wil je controleren of de olie heet is, houd een  houte spatel in de olie. Ontstaan er bubbeltjes bij de spatel, dan is de olie heet genoeg om in te bakken.


Schep de schijfjes tijdens het bakken niet te vaak om, dan is de kans kleiner dat ze kapot gaan. Na ongeveer 10 minuten bakken zijn de aardappelschijfjes klaar.

Haal de schijfjes uit de pan en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Amders worden de schijfjes slap door het vet wat gaat afkoelen. Bestrooi met wat zout naar smaak.



Ik at mijn aardappelschijfjes met curryworst en doperwtjes met worteltjes.



Eetsmakelijk!