zaterdag 22 februari 2020

Winterse witlofschotel


Witlof, vroeger gekookt met een maizena papje, of omwikkeld met ham en kaas, uit de oven. Ik eet graag witlof met ham en kaassaus uit de oven, met zelfgemaakte aardappelpuree. Vandaag maakte is een iets andere versie. Super simpel en je schuift het zo de oven in. Het kaassausje is nog het meeste werk, maar zeker de moeite waard. Deze heerlijke ovenschotel is verslavend lekker!

Voor deze ovenschotel heb je nodig:

200 gram aardappelschijfjes
2 stronkjes witlof
100 gram ham
15 gram boter
1 eetlepel maizena
100 ml slagroom + 75 ml water (bij elkaar doen in 1 beker)
Kwart blokje groentebouillon
2 handjes oude geraspte kaas + wat extra om te garneren.
1 lente ui
Kruiden en specerijen: Nootmuskaat, laurierpoeder, foelie poeder,witte peper en chiliflakes, allen naar smaak
2 tl citroensap
1 tl Dijon mosterd
Olie of boter om de ovenschaal in te smeren

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de witlof en de ham in reepjes. Hussel dit door elkaar. Doe 1 theelepel citroensap bij de witlof en ham. Zo voorkom je dat de witlof gaat verkleuren.

Tijd voor de saus. Laat de boter smelten in een pannetje. Voeg vervolgens de maizena toe en roer totdat alle maizena is opgenomen door de boter. Dit laat je even garen. Wel af en toe roeren, want het mag niet aankoeken. Als het een klein beetje naar koekjes gaat ruiken is het gaar. Voeg nu de helft van de room met water toe. Roer goed totdat al het vocht is opgenomen. Voeg vervolgens het tweede deel toe. Breng het aan de kook en roer zo nu en dan. Je krijgt nu een mooie saus.

Om het kaassaus te maken, heb je natuurlijk kaas nodig. Dit kun je noe toevoegen, samen met de Dijon mosterd, 1 theelepel citroensap, een kwart blokje groentebouillon plus alle kruiden en specerijen aan toe. Roer alles goed door zodat de kaas goed kan smelten. Proef wel eventjes of de saus aan je smaakwensen voldoet.

Vet de bodem van de ovenschaal in met een beetje boter of olie. Leg de aardappelschijfjes in de ovenschaal, verdeel daarna de witlof en ham over de aardappelschijfjes heen.  Schenk de kaassaus erover en maak het af met nog wat geraspte kaas.

Zet het gerecht in de oven en laat in 25-30 gaar en bruin worden. Snijd in de tussentijd een lente ui in ringetjes. Als het gerecht klaar is, garneer het dan met de lente ui. Tijd om te eten.

Eet smakelijk!