donderdag 11 februari 2016

Mini slavinkjes voor de gourmet

Met kerst en Pasen is gourmetten een traditie in Nederland. Voor de gourmet bij mij thuis maak ik altijd graag zelf de slavinkjes. Leuk om te doen maar ook veel werk. Voor kerst 2015 zat ik mij eens te bedenken of het maken van mini slavinkjes makkelijker en sneller kon dan de manier hoe ik de slavinkjes voorheen maakte.
Zo maakte ik de slavinkjes eerst: Ik maakte kleine gehaktballetjes, die rolde ik uit tot mini worstjes en deed er vervolgens een stukje spek omheen.
De onderstaande methode is hoe ik de slavinkjes dit maal gemaakt heb. Ik moet zeggen dat de door mijzelf bedachte theorie, prima werkt in de praktijk.

Dit heb je nodig:

Mengkom
Snijplank
mes
Plasticfolie

400 gram rundergehakt
2 eetlepels paneermeel, een beschuit, of cracotte crackers
1 ei, geklutst
scheutje melk
ontbijtspek in lange plakken(200 gram ongeveer)
Voor alle kruiden geldt: 1 theelepel
zout
witte peper
foeliepoeder
korianderpoeder
kerriepoeder
paprikapoeder

De bereiding

Doe het gehakt met het ei, de kruiden, de melk en het paneermeel in een kom en kneed alles door elkaar tot het 1 massa is.  Deel dit in 4 of 6 delen gehakt. Maak vervolgens ballen van de delen gehakt. 
Om er gehaktrollen van te maken, rol je de bal tussen je handen. Om langer en dunner te maken, rol je de gehaktrol in wording, verder uit op een plastic snijplank.

Leg de plakjes spek in de lengte tegen elkaar aan op een snijplank. Leg de gehaktrol onderaan het spek. Let hierbij op dat daaronder genoeg spek overblijft zodat dit om de gehaktrol gevouwen kan worden.

Rol de gehaktrol in het spek zodat alle gehakt bedekt is. Snijd het spek af en controleer of het spek goed om het gehakt heen zit. Nu heb je een lange slavinkrol. Wikkel de slavinkrol in Plasticfolie en leg in de koelkast zodat de slavinkrol goed koud kan worden. Dat zorgt ervoor dat later tijdens het snijden, de slavinkjes niet uit elkaar vallen.

Leg de slavinkrollen in de koelkast voor een paar uur of vries de slavinkrollen in. Ze zijn namelijk prima geschikt om in te vriezen en dit scheelt werk op de dag van de gourmet zelf. Haal de salvinkrollen wel op tijd uit de vriezer, anders zijn ze niet snijdbaar.

Om te snijden, haal het plasticfolie er af en leg de rollen op een snijplank. Snijd er vervolgens mini slavinkjes van met een goed scherp mes.

Tip: gebruik voor de juiste grootte van de minislavinkjes de breedte van de plakjes spek. Hierdoor valt er ook geen spek af tijdens het snijden of bakken.

Eet smakelijk!