zaterdag 19 maart 2022

Een bordje wolken en een glaasje damp. Wat eet u eigenlijk?

Ik blijf het maar mooi vinden dat het blijkbaar belangrijker is om "gezond" te eten, dan om lekker en smaakvol te eten met na afloop een voldaan gevoel en te kunnen zeggen: "zo, dat heeft goed gesmaakt, ik kan er weer tegenaan."


Wat is precies gezond? Wat is precies duurzaam? Termen die in de loop van de jaren een andere betekenis hebben gekregen dan toen zij voor het eerst benoemd werden. Van: zelf goed kunnen eten en tevens  rekening houden met onze toekomstige generaties, in 1987. Naar: vooral sociale en economische aspecten in de huidige tijd.

Veel van de zogenoemde gezondere producten hebben het nog niet in zich dat zij het seintje in de hersenen: 'ik heb genoeg gehad, ik zit vol', kunnen nabootsen. Denk aan suikervervangers. Het zijn geen calorieën maar het is wel dat zoete stofje wat het brein als aangenaam verwelkomt. Alleen wanneer dat kunstmatige zoete stofje in je lichaam komt, kan je lijf er niks mee. Er valt namelijk niets aan voedingsstoffen uit te halen. Je lichaam verwacht echter ondertussen van wel. Door perceptie(zien, ruiken, proeven, voelen, horen) geven je hersenen door aan je lijf: heej er komt wat aan suiker binnen. Dat gebeurt vervolgens niet. Gevolg is dat je lijf wel blijft vragen naar die suikers. Ditzelfde geldt voor vetten en koolhydraten. Grappig genoeg hebben we die drie(vetten, suikers en koolhydraten) ook nodig om essentiële vitaminen en mineralen door ons lichaam te vervoeren naar bijvoorbeeld ons bloed, onze organen en onze botten.

Producten zoals zij ooit bedoeld waren zijn ondertussen het uitschot van hun productcategorie geworden. Een kaasboer die zelf zijn kaas maakt, maar er staat 48+ op? Dat schreeuwt: vet. Links laten liggen, dat moet je. Eet maar een plak 20+ rubber op je brood. Smullen zal je!.

Groen, geen e-nummers, ambachtelijk, huisgemaakt, vers geplukt, lokaal geproduceerd, puur, duurzaam. Een logootje hier, een nutriscore daar, een groene verpakking het liefst mat van kleur want oogt natuurlijk. Ohja en natuurlijk iets van een geframede claim zoals: voor 60 procent gemaakt van ingrediënten van natuurlijke oorsprong. Er blijft dan 40 procent over. Wat is dat dan precies? Had u het gekocht als de slogan u vertelde: "met slechts 40 procent aan ingrediënten van andere oorsprong"

Wat eet u nu eigenlijk echt?! Voor het antwoord daarop, kunt u terecht bij de producenten en marketeers die hun hand er niet voor omdraaien om een keertje extra hun vinger door de fameuze pap te roeren.